March 6, 2023

Hoe bepaal jij je diensten en doelgroep?

Bied jij heel veel diensten aan, aan een brede doelgroep? Of nou juist een hele specifieke dienst aan een hele specifieke doelgroep? Bied jij merkpositionering, creatieve concepten, seo, sea, cro en social aan allerlei soorten organisaties in non-profit, lead gen, retail, B2B en e-commerce? Of bied jij feedmarketing aan Magento webshops met meer dan 1 miljoen euro omzet aan? 

Beide hebben voor- en nadelen. Bekijk de video of lees verder.

Als agency eigenaar is het bepalen van jouw doelgroep en diensten van cruciaal belang voor het succes van jouw bedrijf. Een van de grootste vragen die je moet beantwoorden, is of je je op een niche of specifieke dienst wilt richten, of dat je een brede doelgroep en meerdere diensten wilt aanbieden. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Een niche of specifieke dienst

Een niche of specifieke dienst is gericht op een specifieke doelgroep of een bepaalde dienstverlening. Dit kan bijvoorbeeld zijn het werken met een specifieke branche, zoals de mode-industrie, of het aanbieden van specifieke diensten zoals webdesign voor kleine bedrijven.

Voordelen

Minder concurrentie: Door je te richten op een niche, ben je in staat om je te onderscheiden van de concurrentie. Dit kan leiden tot een hogere vraag naar jouw diensten en hogere prijzen.

Expertise: Door je te specialiseren in een bepaalde dienstverlening of doelgroep, kun je expertise opbouwen. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en positieve mond-tot-mondreclame.

Focus: Het werken binnen een niche kan je helpen om je te concentreren op het bieden van hoogwaardige diensten en het opbouwen van een sterke reputatie binnen die niche.

Nadelen

Beperkte groeimogelijkheden: Het werken binnen een niche kan je beperken in de groeimogelijkheden van je bedrijf. Je bent immers afhankelijk van de vraag naar jouw diensten binnen die specifieke niche.

Beperkte inkomsten: Aangezien je je richt op een specifieke doelgroep of dienst, kan het zijn dat je minder inkomsten genereert dan wanneer je een breder aanbod hebt.

Een brede doelgroep en meerdere diensten

Een brede doelgroep en meerdere diensten houdt in dat je je richt op een breder publiek en meerdere diensten aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je je richt op kleine bedrijven en diensten aanbiedt als webdesign, SEO, en social media marketing.

Voordelen

Meer groeimogelijkheden: Door je te richten op een brede doelgroep en meerdere diensten aan te bieden, vergroot je de mogelijkheden om te groeien. Je kunt je diensten aanbieden aan een breder publiek en meer inkomsten genereren.

Diversiteit: Door het aanbieden van meerdere diensten, kan je jouw klanten meerwaarde bieden en hen helpen om hun problemen op te lossen.

Meer inkomsten: Aangezien je meer diensten aanbiedt, kan je ook meer inkomsten genereren dan wanneer je je alleen richt op een specifieke dienstverlening of doel.

Nadelen

Een nadeel van het kiezen van een brede doelgroep en meerdere diensten is dat het moeilijker kan zijn om jezelf te onderscheiden van jouw concurrenten en om jouw merk te positioneren. Jouw marketinginspanningen kunnen minder effectief zijn omdat je niet duidelijk een specifieke doelgroep of dienst hebt om op te richten.

Het aanbieden van meerdere diensten kan ook zorgen voor meer complexiteit in jouw bedrijfsvoering. Je moet verschillende vaardigheden en kennis beheren en ook zorgen voor voldoende middelen en personeel om alle diensten te leveren. Dit kan leiden tot hogere kosten en minder effici├źntie in jouw bedrijfsvoering.

Bovendien kan het aanbieden van meerdere diensten leiden tot verwarring bij jouw klanten. Het kan moeilijker zijn om duidelijk te communiceren wat jouw bedrijf precies doet en wat jouw specialiteit is. Klanten kunnen ook het gevoel hebben dat jouw bedrijf niet gespecialiseerd genoeg is in een bepaald gebied en elders op zoek gaan naar een bedrijf dat wel gespecialiseerd is.

Wat past het beste bij jou?

Het kiezen van een niche of specifieke dienst versus een brede doelgroep en meerdere diensten heeft elk zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om jouw bedrijfsmodel en doelstellingen zorgvuldig te overwegen voordat je een beslissing neemt.