blogDuurzame relatiegeschenken worden steeds populairder

17 juni 2021

Het werken met duurzame relatiegeschenken wordt steeds populairder. Allereerst omdat men graag meer milieubewust wil leven: zowel op privé- als zakelijk vlak. Daarnaast doet dit veel goeds voor een imago. Niet alleen voor de ontvanger, maar bovenal voor de gever. Hoe dit precies zit, dat leggen we je uit in dit blog.

Waarom moeten we duurzaam ondernemen?

Allereerst is de term ´moeten´ misschien niet geschikt. We zijn nergens toe verplicht. Maar onze natuur vraagt er wel om. Het is dus belangrijk dat we duurzamer te werk gaan. Hiermee bedoelen we dat onze handelingen de aarde niet onnodig uitputten en dat we voor toekomstige generaties een bewoonbare planeet achterlaten. Op dit moment doen we het tegenovergestelde: we zorgen voor teveel CO2 uitstoot. Met name bedrijven hebben hier een groot aandeel in. Een onderzoek toont aan dat slechts 100 bedrijven verantwoordelijk zijn voor 71% van de CO2-uitstoot. Er is dus werk aan de winkel. En hierbij geldt; elke stap telt. Zoals het versturen van ecologische relatiegeschenken in plaats van hun non-eco tegenhangers. 

Duurzame relatiegeschenken

Naast dat het milieu jou dankbaar is met de ecologische relatiegeschenken, is de klant dit ook. Klanten waarderen het krijgen van duurzame relatiegeschenken, blijkt uit onderzoek van promovenda Arianne van der Wal en hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Mark van Vugt. De gever krijgt van de klant automatisch een hogere status en reputatie. Hetzelfde onderzoek toont aan dat een eco relatiegeschenk met 3% meer als aantrekkelijk wordt gezien, met 6% kwalitatief beter en de status van de gever stijgt met 9%.

Goed voor het imago

Daarnaast zien zowel consumenten als bedrijven de gever van de duurzame relatiegeschenken als meer maatschappelijk betrokken. Dat niet alleen: je wordt ook als moreel en verantwoordelijk gezien. Wanneer je consistent met dit type relatiegeschenken werkt, heeft het op de lange termijn ook effect op de status en sociale reputatie van jouw onderneming. Kortom: het is onwijs goed voor je imago, reputatie en concurrentie positionering. Dit zorgt voor meer loyaliteit en goodwill van stakeholders en klanten, wat zorgt voor positieve word-to-mouth en daarmee weer voor nieuwe klanten. Hiermee genereer je potentiële groei en een beter rendement.

Maar wat geef je dan? Dit kan van alles zijn! Van bedrukte houten usb sticks tot aan ecologische tassen met logo, flessen gemaakt van RPET met logo of bijvoorbeeld een zakelijke bedrukte beker van gemaakt van mais.

Hier moet je op letten

Er zijn een aantal punten waar je echter op moet letten bij het uitzoeken van het geschikte ecologische geschenk.

1) Het geschenk heeft een lange levensduur
Dit wil zeggen dat het artikel lang mee gaat en niet snel aan vervanging toe is. Dit scheelt in productie, wat weer fijn is voor onze aarde. Zo verbruiken we namelijk minder grondstoffen. Zorg dus dat je artikel van goede kwaliteit is.

2) Het product bestaat uit duurzame materialen
Het product is idealiter vervaardigd uit 100% duurzame materialen. Dit is nog best lastig en haast onmogelijk. Daarom is er de regel dat je een product ook ´duurzaam´ mag noemen wanneer hij voor in ieder geval 40% uit duurzame materiaalsoorten bestaat. Zoals producten van gerecycled karton, koffieschil, bamboe, biologisch katoen of tarwe.

3) Denk ook aan de mensen
Duurzaamheid wil ook zeggen dat we rekening houden met ´people´. De mensen die betrokken zijn bij het productieproces moeten daarom onder goede omstandigheden kunnen werken. Dit wil zeggen dat de werkomgeving veilig is, ze acceptabele werkuren maken en een passende vergoeding krijgen

Logo Bureau Graas
Wat ik voor jou kan betekenen
Laten we kennismaken
Bel me
06 2864 0277
Adres
Elias Prieshof 15 7955 BA IJhorst

©2021 Bureau Graas

× Wat kan ik voor jou betekenen?